Vuonna 2014 Kuusamossa saatiin nauttia hyvästä pöllövuodesta ja lintukuvaajan näkökulmasta kulunut pöllövuosi oli huikea. Talvella kuvauksellisten lapinpöllöjen myötä lupaavasti alkanut pöllövuosi sai jatkoa pesimäkaudella. Pohjoisen Suomen myyräkannat ovat olleet vuoden 2013 lopulta lähtien jatkuvassa kasvussa, ja se näkyi myös tämän vuoden pöllöjen pesimätuloksissa.

Helmipöllö_1

Helmipöllö_2

Toukokuun loppu ja kesäkuu tarjosivat kuvaajille pöllöherkkua: Lapinpöllöillä oli paras pesimäkausi vuosikymmeniin, voitaneen puhua lähes ennätysvuodesta. Myös helmipöllöjä ja hiiripöllöjä pesi Kuusamossa runsaasti. Useat viirupöllön maastopoikashavainnot pesimäkauden päätteeksi kertovat niidenkin pesineen selvästi keskivertovuotta paremmin. Ehkä laji on hiljalleen yleistymässä myös Koillismaan metsissä?

Kaikkiaan talven kuvaukselliset lapinpöllöt sekä erinomainen pesimäkausi tarjosivat loistavat puitteet jopa 4-5 pöllölajin kuvaamiseen Kuusamon alueella! Myös tuleva pesimäkausi näyttää pöllökuvaajan silmin lupaavalta: tuottoisan kesän jälkeen maastossa on nyt runsaasti pöllöjä. Lisäksi Metlan myyräennusteen mukaan Pohjois-Suomen seuraava myyrähuippu koetaan vasta syksyllä 2015!

Hiiripöllö_1

Hiiripöllö_2

Lapinpöllö_1

Lapinpöllö_2

Juhannusviikolla Kuusamoon iski raju takatalvi, ja lunta satoi paikoitellen reilusti. Esimerkiksi Konttaisen rinteillä lunta oli parhaimmillaan 5-10 senttimetriä. Kylmät kelit olivat kohtalokkaita monille lintulajeille. Takatalven iskiessä pesimäkausi oli enemmistöllä lajeista pahasti kesken. Osalle kanalintupoikueista kylmä jakso oli taatusti kohtalokas.

Pyy

Kesäkuussa Kuusamoon saapui japanilainen kuvaaja, jonka projektina oli kuvata laulujoutsenen pesintä aina haudonnasta poikasten kuoriutumiseen ja pesästälähtöön saakka. Kartoitimme useita kuvauksellisia joutsenen pesäpaikkoja ja seurailimme pesinnän edistymistä. Japanilainen kuvaaja saapui “kreivin aikaan”, sillä poikaset olivat juuri kuoriutumaisillaan useissa pesissä. Kahden viikon joutsenprojektin tuloksena oli monipuolinen kuvamateriaali laulujoutsenen pesinnästä.

OLAL6374

OLAL5460

OLAL6498

Yksi Kuusamon lintumaailman erikoisuuksista on sinipyrstö. Sinipyrstö on itäinen laji, joka pesii muun muassa Siperiassa ja Pohjois-Aasiassa. Kuusamo ja itäinen Suomi ovat lajin läntisimpiä esiintymisalueita, ja vuosittain Kuusamoon saapuu runsaasti lintuharrastajia Euroopasta katsomaan tätä taigametsän jalokiveä. Lajin valokuvaaminen ei ole helppoa, sillä se usein laulaa korkeiden kuusten latvoissa ja ruokailee hiljaa ja kähmyillen lähellä maanpintaa. Kesällä 2014 Iivaaralla päästiin kuvaamaan todella yhteistyökykyistä ja pelotonta vanhaa koirasta, joka laulunsäkeiden välissä pudottautui usein samoille paikoille ruokailemaan. Toivottavasti jatkossakin kohdalle osuu kuvaajien kannalta yhteistyökykyisiä yksilöitä!

Kuusamon tunnetut kasviharvinaisuudet, neidonkenkä ja tikankontti kukkivat kesällä komeasti Oulangan kansallispuistossa. Neidonkengän paras kuvauskausi ajoittuu kesäkuun alkuun, tikankontilla paras kausi taas on lähempänä juhannusta. Hyvällä tuurilla ja oikealla ajoituksella voi kuitenkin päästä kuvaamaan molempia lajeja yhdellä reissulla.

Neidonkenkä

Tikankontit

Kuusamolla on vahva maine myös maisemakuvaajien keskuudessa. Valoisat kesäyöt tarjoavat tunnelmalliset puitteet maisemakuvaajalle, ja heinäkuusta eteenpäin viilenevät yöt tuovat lisämausteeksi kuvaukselliset usvat.

Metso