Kuvaus

Pysäytä kuvaan saalistavan sääksen vauhdikas sukellus ja lento!

Sääksi kaartelee kala-altaiden yllä. Yhtäkkiä se lähtee syöksyyn ja vesi roiskuu edessäsi. Lintu ampaisee vedestä kala kynsissään ja lentää veden pintaa pitkin sinua kohti ennen kuin häviää kojun taakse. Tämä upea näytelmä toistuu parhaimmillaan kymmeniä kertoja päivässä ja sen ikuistaminen on unohtumaton kokemus.

Kala-altailla on mahdollista kuvata sääksien lisäksi muun muassa isokoskeloa, uiveloa, telkkää, tukkakoskeloa, harakkaa, korppia, selkälokkia, harmaalokkia, merikotkaa, suo- ja sarvipöllöä, liroa, valkovikloa, rantasipiä ja harmaahaikaraa.

Kaksi lyhyttä sesonkia – lukuisia kuvausmahdollisuuksia

Sääksien kojukuvaus aloitettiin Kuusamossa heinäkuussa 2015. Kala-altaat ovat olleet toiminnassa 60-luvun puolivälistä lähtien. Sääkset ovat saaneet kalastaa vapaasti altailla, joten ne ovat tottuneet paikkaan ja ihmisiin.

Kuvauskausia on kaksi; kevätkausi toukokuussa ja kesäkausi elokuussa. Sääkset saapuvat Kuusamoon huhtikuun lopulla, järvien ollessa vielä jäässä. Kala-altaat ovat tällöin sääksille varma kalastuspaikka.

Kesäsesongin alkaessa elokuun alussa poikaset kasvavat kovaa vauhtia ja vaativat lisää ravintoa. Paikalla kalastelee elokuussa 4-5 eri sääksiyksilöä, jotka tulevat lähialueen pesiltä hakemaan ruokaa poikasilleen. Elokuun lopulla poikaset alkavat harjoittelemaan kalastusta, mikä tarjoaa lisää kuvausmahdollisuuksia. Sääkset sukeltavat altaaseen toukokuussa keskimäärin 15-30 kertaa päivässä ja toukokuussa 2017 tehtiin kaikkien aikojen ennätys, kun sääkset sukelsivat altaaseen yli 70 kertaa päivän aikana. Elokuussa sukelluksia on keskimäärin 15-30 kertaa päivässä, ennätyksen ollessa 55 sukellusta päivässä.

Tiedot kojuista

Kojut: Yhteensä 4 kpl, joista kaksi kiinteää neljän hengen kojua ja kaksi siirrettävää kolmen hengen kojua.
Kokonaiskapasiteetti: 10 henkilöä.

Varustelu:

  • Yksi kuvausaukko per kuvaaja. Mikäli kaikki kuvauspaikat eivät ole käytössä tai varattuja, voi käyttää useampaa kuvausaukkoa.
  • Kamerat kiinnitetään kuvaajien omiin videopäihin, jotka kiristetään painavaan liikuteltavaan metallilevyyn. Jalustoja ei voi käyttää.
  • Kiinteissä kojuissa on kompostikäymälät. Myös siirrettävien kojujen kuvaajat voivat käyttää kiinteiden kojujen käymälöitä, koska kojuista voi poistua kesken kuvaussession, kun sääksiä ei ole näkyvissä.
  • Kiinteissä kojuissa on isot ikkunat, joista on hyvä näkyvyys ja pienemmissä siirrettävissä kojuissa on mahdollisuus kuvata jopa ilman ikkunaa.

Kuvauskausi: Vaihtelee vähän vuosittain, mutta noin 1.5.– 20.5. ja 10.8.-31.8.
Kuvausaika: Päivä jakaantuu kahteen eri kuvaussessioon, aamupäivän ja iltapäivän kuvaussessioon, joista molemmat kestää noin 5–7 tuntia. Varatessasi päivän verkkokaupassa sinulle varataan aina koko päivä, mutta kojuilta voi poistua puolivälissä niin halutessasi. Huom! Aamupäivisin henkilökunta tekee kala-altailla huoltotöitä ja ruokkii kalat noin 30 minuutin ajan.
Sijainti: 40 minuutin ajomatkan (50 km) päässä Kuusamon keskustasta, josta noin 100 metrin kävely kojuille.

Omatoimihinta: 180 € / kuvaaja / kuvaussessio (5-7 tuntia).

Lisäpalvelut:

  • Opastus 200 € / kuvaussessio.
  • Perehdytys ensikertalaisille 60 € / kuvaaja tai ryhmä 120 €.

Hyvä tietää (UKK)

Tarvitsenko minä perehdytyksen?

Suosittelemme perehdytystä kaikille kuvaajille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta lintujen kojukuvaamisesta. Perehdytyksessä käydään paikan päällä oppaan johdolla läpi arvokkaita kuvausvinkkejä: kuvaajien käyttäytyminen kojussa, sääksien käyttäytyminen, kojujen valinta ja mahdollinen 3 hengen kojujen siirto tuulen suunnan muuttuessa jne. Näin ensikertalainenkin pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Onko koju vain minun käytössäni?

Sääksen kuvauspaikalla on 3 ja 4 hengen kojuja, joten kojussa voi olla myös muita kuvaajia. Mikäli haluat yksityiskojun tai -kuvaussession ryhmällesi, se on saatavissa lisämaksusta.

Onko mahdollista kuvata veden pinnan tasolta?

Valitettavasti emme pysty tarjoamaan tällä hetkellä kuvausta veden pinnan tasolta. Kojut on aseteltu kala-altaiden reunalle ja niistä kuvataan istumatasosta. Ne ovat erityisen hyviä saaliin kanssa lentoon lähtevän sääksen kuvaamiseen. Kojuista on myös hyvä näkyvyys, joten sääkset pääsevät harvemmin sukeltamaan yllättäen.

Mihin vuodenaikaan kuvaaminen onnistuu?

Kuvauskausia on kaksi, 1.5.–20.5. ja 10.8.–31.8. Kevään tulosta riippuen sääksien kuvaaminen voi alkaa jo huhtikuun viimeisellä viikolla. Sääksiä pääsee kuvaamaan vielä syyskuun alkupuolella, jos niiden pesintä viivästynyt.

Kauanko kuvaussessio kestää?

Päivä on jaettu kahteen eri kuvaussessioon, aamun ja illan kuvaussessioihin, jotka kestävät noin 5-7 tuntia. Useimmiten sääkset ovat aktiivisimmillaan aamulla auringonnousun jälkeen ja iltapäivästä auringonlaskuun. Pilvisenä ja tuulisena päivänä sääkset voivat kalastaa koko päivän ajan.

Millaiset varusteet tarvitsen kuvauskojuun?

Kevätkaudella toukokuussa kojuissa voi olla vielä melko kylmä, joten lämpimät vaatteet ovat suositeltavia.

Millainen on etäisyys lintuihin ja millaisen objektiivin ja varusteet tarvitsen mukaani?

Kuvauskojut ovat kala-altaan reunalla. Altaan pituus on noin 40 metriä ja linnut voivat sukeltaa mihin kohtaan tahansa. Lähimmillään linnut sukeltavat alle 10 metrin päähän, mutta keskimäärin kuvausetäisyys on 10-30 metriä. Sukelluksen jälkeen linnut usein lentävät kohti kojuja ennen nousuaan taivaalle, joten kalan kanssa poistuvan sääksen voi usein kuvata lähietäisyydeltä.

Suositeltavat objektiivit ovat 100–500 mm zoom-objektiivit tai 300–600 mm teleobjektiivit + mahdolliset telejatkeet.

Sääksikojun varauskalenteri – varaa koju

Jos kalenterissa ei ole vapaata haluamallesi päivälle, niin ota meihin yhteyttä ja varmistetaan viime hetken varaustilanne.

Vapaa
Varattu
Ei käytettävissä
MTKTPLS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Omatoimihinta: 180 € / kuvaaja / päivä
Lisäpalvelut:

Maksu verkkokaupassa

Ota yhteyttä

Mikko Oivukka
+358 40 708 9722
info@kuusamonaturephotography.fi

Katso lisää kuvia Flickr-galleriastamme: www.flickr.com/photos/kuusamonaturephotography

Lisää kojutarjonnastamme