Hannu Hautalan vinkit luontovalokuvaukseen aloittelijalle, harrastajalle ja ammattilaiseksi haluavalle:
Kiinnostaako luontokuvaus, mutta emmit vielä välineiden valinnassa? Harrasteletko jo, mutta haluaisit kehittyä kuvaajana? Mietitkö, miten päästä kuvaamisessa ammattilaisten tasolle? Lue legendaarisen valokuvaajamestari Hannu Hautalan vinkit kuvaajalle.
Suomen luontovalokuvauksen grand old manin aktiiviset kuvausvuodet ovat jo takanapäin. Autokorjaamosta maamme tunnetuimmaksi luontokuvaajaksi ponnistanut Hautala on opetellut paljon itse, tehden uraauurtavaa työtä luontokuvauksen pioneerina. Hänellä, jos jollain, on kuvaamista harrastaville vinkkejä takataskussaan.
- Paras kuvahan on jokaisella vielä ottamatta. Niin minullakin, Hautala naurahtaa.
Vinkkejä aloittelevalle kuvaajalle
- Kameran merkillä ei ole väliä. Saman merkin sisällä halvemmallakin mallilla saa 95-prosenttisesti samanlaisia kuvia kuin kalleimmalla. Ainoa ero on vuosien varrella ilmi tuleva kestävyys luonnossa kulkiessa. Objektiivit ovat samat, joten voit aivan hyvin aloittaa halvemmalla rungolla.
- Osta vähän käytetty huippukamera asiantuntevasta valokuvausliikkeestä. Ne ovat tarkkaan huollettuja, mutta hintaa on vain puolet uudesta!
- Iälläsi ei ole väliä! Voit olla nuori tai vanha, aloittaa voi vaikka eläkeläisenä. Itse aloitin kuvaamaan ammatikseni vasta kolmikymppisenä, oltuani 10 vuotta autonasentaja. Ensimmäisen kirjani tein harrastelijana, nyt kirjoja on 60 – eli hyvin ehtii!
Vinkkejä kuvausharrastajalle
- Suunnittele kuvauksiasi: kuvaa mahdollisimman paljon samoja aihepiirejä erilaisissa valaistusolosuhteissa. Myötävalossa, vastavalossa, sivuvalossa ja keinovalossa.
- Kuvaa erilaisissa sääolosuhteissa. Hyödynnä erikoiset sääilmiöt: tyynet kesäyöt, aamusumut, lumisateet, takatalvi, kovat pakkasjaksot.
- Hankkiudu piiloon, vaikkapa kuvauskojuun, pääset lähemmäksi kuvauskohdettasi. Ole kärsivällinen.
- Älä yritä kuvata kaikkea mikä liikkuu, vaan pyri keskittymään. Saat parempia kuvia.
- Opettele kärsivällisesti lintujen käyttäytymistä. Siitä on kuvausreissuilla suuri hyöty. Oman pihan tiaisista oppii paljon! Tee vaikka mökin porstuasta ”koju”, poraa reikä seinään objektiiville ja kuvaa lintulaudan tapahtumia.
- Luottavaisen lintuyksilön kohdatessasi kuvaa sitä mahdollisimman paljon eri polttoväleillä ja eri taustassa.
Hannu Hautalan koju Oulankajoen varrella oli aktiivisessa käytössä ja niistä on otettu monia mieleenpainuvia kuvia vuosikymmenten aikana.
Vinkkejä ammattikuvaajaksi haluavalle
- Verkostoidu muiden kuvaajien kanssa.
- Vältä (kuva)kateutta – ota oppia toisen hyvästä kuvasta.
- Huomioi kuvauspaikoilla aina paikalliset ihmiset ja muut kuvaajat. Jos haluat ruokkia lintuja, ole aikeistasi avoin maanomistajan suuntaan.
- Pyri kuvaamaan suunnitelmallisesti. Näin materiaalistasi tulee laadukas kokonaisuus. Tee vaikkapa kalenteri kuvistasi, se paljastaa, jos et ole kuvannut jotakin vuodenaikaa tai kuukautta ollenkaan. Projekti tuo jäntevyyttä kuvaamiseen!
- Tee kuvistasi kirja! Se on nykyään kaikkien ulottuvilla, ja antaa ryhtiä kuvaamiseen. Kuvaa kirja kesäyön kauneimmista hetkistä, talven sääilmiöistä tai mökkipihan linnuista. Anna kirja lahjaksi viidelle parhaalle ystävällesi tai sukulaisille.