Kuvaus

Oulangan luontokuvauspäivät 12.–19.11.2023

Ikuista Oulangan maakotkapariskunta, kuukkelit, tikat, närhet ja monet muut lajit alkutalven vaihtelevissa ja mielenkiintoisissa sääolosuhteissa. Kehitä lintu- ja maisemakuvaustaitojasi päivittäisissä työpajoissa sekä kuvausretkillä kokeneen oppaan johdolla. Verkostoidu muiden luontokuvaajien kanssa ja nauti Oulangan näyttävistä maisemista ja kuvauspuitteista luontokuvauspäivien aikana Kuusamossa. Osallistu kuvakisaan, jossa voit voittaa palkinnoksi (arvo yhteensä 1800 euroa) lisää kojukuvauspäiviä Kuusamossa! 

Järjestämme marraskuun puolivälissä (12.–19.11.2023) Oulangan luontokuvauspäivät, jossa kuvataan lyhyen päivän aikana Oulangan kotkakojun lintuja sekä Oulangan ja lähialueen näyttäviä maisemia. Marraskuussa valo on pehmeää koko kuvauspäivän ja luntakin voi sataa, joten mahdollisuudet mielenkiintoisille kuvauspäiville ovat otolliset. Iltaisin on mahdollisuus kehittää luontokuvaustaitoja mielenkiintoisten työpajojen aikana, esitellä omia kuviaan sekä verkostoitua muiden luontokuvaajien kanssa. Työpajojen vetäjinä toimivat kokeneet luontokuvaajat Paavo Hamunen, Olli Lamminsalo, Jarmo Manninen sekä Mikko Oivukka. Tukikohtanamme toimii Oulangan maja, joka sijaitsee muutaman kilometrin päässä Oulangan kotkakojulta.

Päiväpakettiin kuuluu kuvausretki, majoitus kahden hengen huoneissa, ruokailut (aamiainen, retkieväät ja päivällinen), työpajat sekä osallistuminen kuvakisaan, jonka voittaja valitaan luontokuvauspäiville osallistuvien kesken (lue lisätiedot alta). Voit valita viikon ajalta itseäsi kiinnostavat aiheet ja viettää Oulangalla joko vain yhden päivän tai vaikka koko viikon.

Päiväohjelma: Ohjelma alkaa aina päivällisellä klo 17. Sen jälkeen pidetään työpaja ja iltaohjelma. Aamiaisen jälkeen lähdetään kuvaamaan ja päiväohjelma päättyy klo 16 Oulangan majalle.

Hinnat: 

  • Yhden päivän pakettihinta on 250 euroa / päivä / henkilö. Hintaan sisältyy majoitus, ruokailut, työpajat sekä päiväretki ja mahdolliset kojumaksut.
  • Pelkkä majoitus + ruuat 100 euroa / päivä / henkilö
  • Pelkkä työpaja ja retki 150 euroa (ei sisällä majoitusta eikä ruokia)
  • Mahdolliset lisäpäivät omatoimisesti kojuilla kaksi yhden hinnalla (190 euroa)
  • Pikkulintukojujen vapaa käyttö (Oivanki ja Lämsänkylä)

Ryhmän koko: Otamme mukaan maksimissaan 14 henkilöä päivää kohden, mutta määrät varmasti vaihtelevat päivittäin.

Majoitus ja ruokailut: Tukikohtamme Oulangan maja sijaitsee muutaman kilometrin päässä Oulangan kotkakojulta. Majoitus, ruokailut sekä työpajat kaikki järjestetään Oulangan majan tiloissa, jossa on 7 huonetta ja kaikissa huoneissa on kaksi kerrossänkyä. Huoneiden lisäksi käytössä on yleinen tila ruokailuihin ja työpajoihin sekä yhteiset vessat, suihkut ja sauna. Huoneet on varattu 2 hengen huoneiksi, mutta halutessaan on mahdollista majoittua neljäkin henkeä samassa huoneessa. Ruokailut tarjoillaan oppaiden toimesta etukäteen ilmoitetun aikataulun mukaisesti. Aamiaisella ja päivällisellä on tarjolla simppeliä ja maittavaa kotiruokaa sekä retkieväät jokainen voi kerätä itse mukaan aamiaispöydästä.

Työpajat koostuvat kahdesta osasta, illalla käydystä teoriaosuudesta sekä seuraavan päivän kuvausretkestä.

Lintukuvaajan perustaidot (Mikko Oivukka)
Teoria su 12.11. klo 17–20 ja kuvaussessio 13.11. klo 8–15

Työpaja soveltuu parhaiten ensikertalaisille kojukuvaajille, sekä kaikille, jotka haluavat kehittää taitojaan lintujen kuvaajana sommittelujen, kuvakulmien, kameran perussäätöjen (suljinaika, aukko ja ISO-arvo) avulla sekä tutustua lintujen käyttäytymiseen yhdessä oppaan johdolla. Liikkeelle lähdetään ihan perusasioista ja edetään rauhallista tahtia, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Kuvauspäivän aikana tutustutaan Oulangan kotkakojun toimintaan, kuten kojuille menemiseen, kameroiden asettamiseen, lämmittimien käyttöön sekä lintujen käyttäytymiseen. Kojusta kuvaamiseen suositellaan järjestelmäkameraa ja vähintään 200mm objektiivia, mutta ns. superzoom-kameroillakin voi kohtuullisesti operoida (esim. Sony RX10).

Talviset maisemat ja jäiset yksityiskohdat (Jarmo Manninen)
Teoria ma 13.11. klo 17–20 ja kuvausretki 14.11. klo 8–15

Työpajassa käymme muutamalla Koillismaan upeimmalla maisemapaikalla sekä kuvaamme talven saapumista, keskittyen luonnon yksityiskohtiin. Opiskelemme kuinka otetaan näyttävä ja teknisesti korkealaatuinen maisemakuva. Työpaja on tarkoitettu vasta-alkajasta kameran perussäädöt osaavaan. Tähän työpajaan voi osallistua myös kännykkäkuvaajana ja tutustua, onko maisemakuvaus oma juttu. Jos omistaa jo järjestelmäkameran, niin laajakulma- ja lyhyt teleobjektiivi sekä makro-objektiivi ovat hyviä. Tavoitteena on, että osallistuja hallitsee kameran säätämisen perusteet ja osaa sommitella tasapainoisen kuvan.


Maisemakuvan kuvankäsittely Lightroomilla (HDR ja Panoraamatekniikka)
(Jarmo Manninen)
Teoria ti 14.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä 15.11. klo 8–15

Työpajassa keskitytään maisemakuvien käsittelyyn Lightroom-ohjelmassa ja erikoistekniikoihin (HDR- ja panoraama). Kuvauspäivänä vierailemme Koillismaan parhailla maisemapaikoilla. Työpaja on tarkoitettu kameransa sekä Lightroom-ohjelman perussäädöt osaavalle. Maisema kuvauksessa voidaan käyttää monipuolisesti eri polttovälejä, joten kaikki objektiivit pois lukien supertelet, kannattaa ottaa kurssille mukaan. Jalusta on usein tarpeen maisemakuvauksessa. Kurssi sopii jatkoksi ”Talviset maisemat ja jäiset yksityiskohdat” -työpajan käyneille. Työpajan jälkeen osallistuja osaa luoda korkeatasoisen maisemakuvan HDR- ja panoraamatekniikkaa käyttäen.

Talvisen luonnon lähikuvaus (Paavo Hamunen)
Teoria ke 15.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä to 16.11. klo 8–15

Työpajassa perehdytään talvisen luonnon yksityiskohtiin, virtaavaan veteen, jään muotoihin, alkutalven luonnonvaloon ja pienten kohteiden valaisemiseen, muita talvisen luonnon aiheita unohtamatta. Tutustumme eri polttovälisiin makro-objektiiveihin, laajakulmasta teleeseen ja muihin lähikuvausvälineisiin. Opettelemme focus stacking-menetelmän, joka on hyödyllinen tekniikka, etenkin luonnon lähikuvauksessa. Työpajassa kannattaa olla mukana koko kamerakalusto, puhelimen kameraa unohtamatta. Työpaja soveltuu vasta-alkajasta jo kuvaamisessa pidemmälle ehtineeseen.

To 16.11. Edistynyt kuvankäsittely Lightroomilla ja Topazin sovelluksilla (Paavo Hamunen)
Teoria to 16.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä pe 17.11. klo 8–15

Työpajassa perehdytään Lightroom Classicin työkaluihin. Opettelemme löytämään kuvasta ne tärkeät yksityiskohdat, joihin kuvankatsojan katse kiinnittyy ja tekemään tarkkoja säätöjä kuvan eri osiin Lightroomin monipuolisilla työkaluilla. Tutustumme kohinan poistoon ja kuvan terävöitykseen Lightroomin sekä Topazin työkaluilla. Tutuksi tulee, kuinka terävöityksen säädöt vaikuttavat kuvaan. Työpaja on tarkoitettu jo Lightroom Classicin perusasiat hallitseville. Kuvauspäivään kannattaa varata koko kamerakalusto mukaan, laajakulmasta teleeseen, sekä lähikuvauskalustoa.

Lintujen lentokuvaus haltuun (Mikko Oivukka)

Teoria pe 17.11. ja kuvauspäivä la 18.11. 

Työpaja soveltuu parhaiten lintujen peruskuvaamisen hallitseville, jotka haluaisivat kehittää taitojaan nopeasti liikkuvien lintujen taltioimiseen. Lentävän linnun kuvaamisessa oman kameran hallinta on tärkeintä ja sääolosuhteiden sekä lintujen käyttäytymisen tunteminen antaa avaimet onnistuneen lentokuvan saamiseen. Työpajan tavoitteena on, että jokainen saa onnistuneen kuvan liikkeessä olevasta linnusta, joten tämän päivän aikana pyritään unohtamaan potrettikuvat kokonaan.

Lisää liikettä lintukuviin  (Olli Lamminsalo)
Teoria la 18.11.  klo 17–20 ja kuvauspäivä su 19.11. klo 8–15

Tämä työpaja soveltuu lintukuvauksen perustaidot sekä oman kamerakalustonsa hallitseville kuvaajille, jotka haluavat oppia uutta. Työpajassa käymme läpi eri lajiryhmille soveltuvat pitkät suljinajat, joilla saamme haluttua liikkeen tuntua lentokuviin.  Kuvauspäivän aikana tavoitteena on saada lentokuviin kunnon liike ja vauhdin tunne, luonnollisesti perinteisten lentokuvien ottaminen ei ole kiellettyä. Kojukuvaukseen soveltuu perinteinen järjestelmäkamera tai peilitön kamera sekä teleobjektiivit polttovälit 300-600mm. Zoomobjektiivit tuovat paljon lisämahdollisuuksia luovaan lentokuvaukseen.  Jos haluat erottua massasta, niin tämä työpaja on tehty juuri sinulle.

Sunnuntai 12.11.
Klo 15 Saapuminen
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja: Lintukuvaajan perustaidot (Mikko Oivukka)
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Maanantai 13.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö kotkakojulle (Mikko Oivukka)
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja:  (Jarmo Manninen)
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Tiistai 14.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö maisemakuvausretkelle / kotkakojulle omatoimisesti (Jarmo Manninen)
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja: (Jarmo Manninen)
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Keskiviikko 15.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö kotkakojulle (Jarmo Manninen)
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja: Lightroom ja kuvankäsittely (Paavo Hamunen)
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Torstai 16.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö kuvausretkelle tai kotkakojulle omatoimisesti
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja Paavo
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Perjantai 17.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö Oulangan kotkakojulle
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja: Lintujen lentokuvaus haltuun
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Lauantai 18.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö Oulangan kotkakojulle’
Klo 15 Paluu retkeltä
Klo 16 Päivällinen
Klo 17 Työpaja Olli
Klo 20 Sauna ja vapaata seurustelua
Klo 22 Hiljaisuus

Sunnuntai 19.11.
Klo 7 Aamiainen
Klo 8 Lähtö Oulangan kotkakojulle
Klo 15 lopetus

    • Kuvakisaan voivat osallistua kaikki Oulangan luontokuvauspäiville osallistuvat kuvaajat (pl. Kuusamo Nature Photographyn työntekijät).
    • Tuomareina toimivat luontokuvauspäivien kouluttajat Paavo Hamunen, Olli Lamminsalo, Jarmo Manninen sekä Mikko Oivukka.
    • Kuvausaika on 12.–19.11.2023 välinen aika.
    • Kuvan aihe on vapaa, mutta sen pitää olla kuvattu Kuusamossa.
    • Jokainen osallistuja voi lähettää kisaan maksimissaan 5 kuvaa.
    • Kuvien arvioinnissa keskitytään työpajojen aikana opittujen asioiden esittämiseen.
    • Yksi kilpailija voi voittaa vain yhden palkinnon.

     

    Palkinnot:

    Kuvakilpailussa palkitaan kolme parasta kuvaa: 

    1. 1000 euron lahjakortin, jonka voi käyttää vain Kuusamo Nature Photographyn kojuihin (pl. sääksikoju)
    2. 500 euron lahjakortin, jonka voi käyttää vain Kuusamo Nature Photographyn kojuihin (pl. sääksikoju)
    3. 300 euron lahjakortin, jonka voi käyttää vain Kuusamo Nature Photographyn kojuihin (pl. sääksikoju)

Paketin maksaminen:

Ilmoittautumisen jälkeen osallistujille lähetetään varauksesta sähköpostilla PDF-lasku. Jos haluat myöhemmin varata lisäpäiviä, niin se onnistuu, jopa vielä paikanpäällä (jos tilaa on).

Vakuutukset:

Osallistujat vastaavat itse vakuutuksistaan. Vapaa-ajan tapaturmavakuutus tms ja kuvauskaluston vakuuttaminen on myös suositeltavaa.

Peruutusehdot:

Mikäli peruutus tapahtuu myöhemmin kuin 14 vuorokautta ennen 12.11.2023, pidätämme 50% maksusta. Se on mahdollista siirtää toiselle henkilölle kuluitta.

ILMOITTAUDU MUKAAN ALLE OLEVALLA LOMAKKEELLA TAI SÄHKÖPOSTILLA OSOITTEESEEN info@kuusamonaturephotography.fi

Ilmoittautumisen yhteydessä ilmoita meille milloin haluat saapua Oulangalle ja mihin asti haluat olla mukana.

LISÄTIEDOT:
Olli Lamminsalo ja Mikko Oivukka
+358 50 050 1706
info@kuusamonaturephotography.fi

Kiitos yhteydenotosta. Viestisi on lähetetty.
Virhe

Katso lisää kuvia Flickr-galleriastamme: www.flickr.com/photos/kuusamonaturephotography

Lisää kurssitarjonnastamme