Työpajat koostuvat kahdesta osasta, illalla käydystä teoriaosuudesta sekä seuraavan päivän kuvausretkestä.
Lintukuvaajan perustaidot (Mikko Oivukka)
Teoria su 12.11. klo 17–20 ja kuvaussessio 13.11. klo 8–15
Työpaja soveltuu parhaiten ensikertalaisille kojukuvaajille, sekä kaikille, jotka haluavat kehittää taitojaan lintujen kuvaajana sommittelujen, kuvakulmien, kameran perussäätöjen (suljinaika, aukko ja ISO-arvo) avulla sekä tutustua lintujen käyttäytymiseen yhdessä oppaan johdolla. Liikkeelle lähdetään ihan perusasioista ja edetään rauhallista tahtia, joten aiempaa kokemusta ei tarvita. Kuvauspäivän aikana tutustutaan Oulangan kotkakojun toimintaan, kuten kojuille menemiseen, kameroiden asettamiseen, lämmittimien käyttöön sekä lintujen käyttäytymiseen. Kojusta kuvaamiseen suositellaan järjestelmäkameraa ja vähintään 200mm objektiivia, mutta ns. superzoom-kameroillakin voi kohtuullisesti operoida (esim. Sony RX10).
Talviset maisemat ja jäiset yksityiskohdat (Jarmo Manninen)
Teoria ma 13.11. klo 17–20 ja kuvausretki 14.11. klo 8–15
Työpajassa käymme muutamalla Koillismaan upeimmalla maisemapaikalla sekä kuvaamme talven saapumista, keskittyen luonnon yksityiskohtiin. Opiskelemme kuinka otetaan näyttävä ja teknisesti korkealaatuinen maisemakuva. Työpaja on tarkoitettu vasta-alkajasta kameran perussäädöt osaavaan. Tähän työpajaan voi osallistua myös kännykkäkuvaajana ja tutustua, onko maisemakuvaus oma juttu. Jos omistaa jo järjestelmäkameran, niin laajakulma- ja lyhyt teleobjektiivi sekä makro-objektiivi ovat hyviä. Tavoitteena on, että osallistuja hallitsee kameran säätämisen perusteet ja osaa sommitella tasapainoisen kuvan.
Maisemakuvan kuvankäsittely Lightroomilla (HDR ja Panoraamatekniikka) (Jarmo Manninen)
Teoria ti 14.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä 15.11. klo 8–15
Työpajassa keskitytään maisemakuvien käsittelyyn Lightroom-ohjelmassa ja erikoistekniikoihin (HDR- ja panoraama). Kuvauspäivänä vierailemme Koillismaan parhailla maisemapaikoilla. Työpaja on tarkoitettu kameransa sekä Lightroom-ohjelman perussäädöt osaavalle. Maisema kuvauksessa voidaan käyttää monipuolisesti eri polttovälejä, joten kaikki objektiivit pois lukien supertelet, kannattaa ottaa kurssille mukaan. Jalusta on usein tarpeen maisemakuvauksessa. Kurssi sopii jatkoksi ”Talviset maisemat ja jäiset yksityiskohdat” -työpajan käyneille. Työpajan jälkeen osallistuja osaa luoda korkeatasoisen maisemakuvan HDR- ja panoraamatekniikkaa käyttäen.
Talvisen luonnon lähikuvaus (Paavo Hamunen)
Teoria ke 15.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä to 16.11. klo 8–15
Työpajassa perehdytään talvisen luonnon yksityiskohtiin, virtaavaan veteen, jään muotoihin, alkutalven luonnonvaloon ja pienten kohteiden valaisemiseen, muita talvisen luonnon aiheita unohtamatta. Tutustumme eri polttovälisiin makro-objektiiveihin, laajakulmasta teleeseen ja muihin lähikuvausvälineisiin. Opettelemme focus stacking-menetelmän, joka on hyödyllinen tekniikka, etenkin luonnon lähikuvauksessa. Työpajassa kannattaa olla mukana koko kamerakalusto, puhelimen kameraa unohtamatta. Työpaja soveltuu vasta-alkajasta jo kuvaamisessa pidemmälle ehtineeseen.
To 16.11. Edistynyt kuvankäsittely Lightroomilla ja Topazin sovelluksilla (Paavo Hamunen)
Teoria to 16.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä pe 17.11. klo 8–15
Työpajassa perehdytään Lightroom Classicin työkaluihin. Opettelemme löytämään kuvasta ne tärkeät yksityiskohdat, joihin kuvankatsojan katse kiinnittyy ja tekemään tarkkoja säätöjä kuvan eri osiin Lightroomin monipuolisilla työkaluilla. Tutustumme kohinan poistoon ja kuvan terävöitykseen Lightroomin sekä Topazin työkaluilla. Tutuksi tulee, kuinka terävöityksen säädöt vaikuttavat kuvaan. Työpaja on tarkoitettu jo Lightroom Classicin perusasiat hallitseville. Kuvauspäivään kannattaa varata koko kamerakalusto mukaan, laajakulmasta teleeseen, sekä lähikuvauskalustoa.
Lintujen lentokuvaus haltuun (Mikko Oivukka)
Teoria pe 17.11. ja kuvauspäivä la 18.11.
Työpaja soveltuu parhaiten lintujen peruskuvaamisen hallitseville, jotka haluaisivat kehittää taitojaan nopeasti liikkuvien lintujen taltioimiseen. Lentävän linnun kuvaamisessa oman kameran hallinta on tärkeintä ja sääolosuhteiden sekä lintujen käyttäytymisen tunteminen antaa avaimet onnistuneen lentokuvan saamiseen. Työpajan tavoitteena on, että jokainen saa onnistuneen kuvan liikkeessä olevasta linnusta, joten tämän päivän aikana pyritään unohtamaan potrettikuvat kokonaan.
Lisää liikettä lintukuviin (Olli Lamminsalo)
Teoria la 18.11. klo 17–20 ja kuvauspäivä su 19.11. klo 8–15
Tämä työpaja soveltuu lintukuvauksen perustaidot sekä oman kamerakalustonsa hallitseville kuvaajille, jotka haluavat oppia uutta. Työpajassa käymme läpi eri lajiryhmille soveltuvat pitkät suljinajat, joilla saamme haluttua liikkeen tuntua lentokuviin. Kuvauspäivän aikana tavoitteena on saada lentokuviin kunnon liike ja vauhdin tunne, luonnollisesti perinteisten lentokuvien ottaminen ei ole kiellettyä. Kojukuvaukseen soveltuu perinteinen järjestelmäkamera tai peilitön kamera sekä teleobjektiivit polttovälit 300-600mm. Zoomobjektiivit tuovat paljon lisämahdollisuuksia luovaan lentokuvaukseen. Jos haluat erottua massasta, niin tämä työpaja on tehty juuri sinulle.