Uusi maailma makrokuvaajan silmin

Kuvat ja teksti: Anna Välimäki

Makrokuvauksessa aukeaa luontokuvaajalle täysin uusi maailma. Kun huomio kiinnittyy isoista kokonaisuuksista pieniin yksityiskohtiin, alkaa luontoa katsoa ihan uudelta kantilta.

Makrokuvauksessa parasta on se, että kuvauskohteita löytyy kaikkialta. Oma piha, lähimetsä tai puisto tarjoavat jo paljon kuvausmahdollisuuksia. Makrokuvaus haastaa katsomaan asioita täysin uudesta perspektiivistä. Kuvauskohteina voivat olla mm. kasvit, kukat, sammalet, sienet, hyönteiset, perhoset, hämähäkinseitit… listaa voisi jatkaa loputtomiin.

Parhaaseen lopputulokseen pääsee makrolinssillä, mutta aloitteleva makrokuvaaja pääsee alkuun myös loittorenkaiden avulla. Isompia kohteita voi kuvata myös telelinseillä, ne monesti myös sumentavat taustan kauniisti. Lisäksi hyviä apuvälineitä ovat jalusta, jossa kääntyvä keskiputki, lanka-/kaukolaukaisin sekä polarisaatiosuodin.

Usein tulee kuvattua aikoina, jolloin valoa niukasti, joten jalustan käyttö on silloin erittäin perusteltua. Kääntyvä keskiputki mahdollistaa kuvauksen erittäin matalasta kuvakulmasta ja lankalaukaisin sen, että saat kuvan otettua kätevämmin. Polarisaatiosuotimella saat poistettua kiiltoa kasvien lehdistä ja näin syvennettyä värimaailmaa.

Harjoittelemalla oppii miten valo toimii ja millaiset kuvauspaikat tarjoavat kuviin parhaat taustat. Moni himoitsee kuviinsa taustalle valopalloja ja ne vaativat myös onnistuakseen tietynlaiset olosuhteet ja ympäristön. Usein kohteet ovat pieniä ja kuvaajan täytyy yrittää päästä kohteen
tasolle tai jopa kuvaamaan alhaalta ylöspäin, kannattaa siis varautua kovaan konttaamiseen. Tässä erilaiset polvipehmusteet tuovat toivottua mukavuutta.

Yksin ei makrokuvausta useinkaan tarvitse harrastaa. Monet kuvauskohteet viihtyvät kosteissa olosuhteissa, kuten myös hyttyset ja muut hyönteiset. Kesähelteilläkin suosin pitkähihasta ja lahkeista vaatetusta sekä pahimpaan aikaan myös hyttysverkkoa. Kasvikuvaus onnistuu parhaiten tyynellä kelillä, joten tuulesta ei ole tässä hommassa apua.

Itse kuvaan paljon ihan lähiluonnossa ja ihan ns. tavallisia kasveja. Toki Kuusamo tarjoaa myös harvinaisempia kuvauskohteita kuten neidonkenkä ja tikankontti, mutta luonto tarjoaa paljon muutakin mielenkiintoista, kunhan ymmärtää hidastaa tahtia, pysähtyä ja katsoa ympärilleen.
Luontoon lähtiessäni olen loputtoman utelias haahuilija, joten makrokuvaus sopii siihen yhtälöön hyvin. Se on äärimmäisen kutkuttavaa ja koukuttavaa hommaa. Tunnen, että juuri makrokuvauksessa oma luovuuteni pääsee eniten valloilleen.

Vuoden paras aika onkin ihan juuri käsillä ja aika kaivaa taas makrolinssit naftaliinista ja suunnata ulos ihastelemaan luonnon upeita yksityiskohtia. Järjestämme heinäkuun alussa Makrokuvaajan peruskurssin, jossa opetellaan kameran käyttöä makrokuvauksessa sekä kuvien sommittelua ja
visuaalista ilmettä. Tervetuloa mukaan!

Pääset tutustumaan kurssiin täällä.