Karhukuvaus Kuusamossa – kuvaa karhu elementissään eri vuodenaikoina

Kuusamo tarjoaa luontokuvaajalle ainutlaatuisia mahdollisuuksia ikuistaa karhu, metsän kuningas. Karhujen kuvauskausi alkaa toukokuun alussa ja jatkuu syyskuun loppuun. Tässä välissä karhut voi ikuistaa niin keväthangilla, kesäyön auringossa kuin syksyn ensilumillakin.

Karhujen kuvaamista 15 vuoden kokemuksella tarjoaa Karhu-Kuusamo Koillis-Kuusamossa, noin 40 km Kuusamon keskustasta ja Rukalta. Kuvausta varten karhuille on suojeltu yli 600 hehtaarin alue, jossa niitä ei saa metsästää. Kaikki toiminta on suunniteltu karhuja kunnioittaen: niiden halutaan säilyvän villeinä ja ihmisarkoina.

Suomen pohjoisin karhujen kuvauspaikka luonnontilaisen suolammen rannalla

Karhu-Kuusamo sijaitsee n. 50 metriä pitkä Kuntilammen rannalla. Ainutlaatuinen kuvausympäristö napapiirin tuntumassa kirvoittaa kuvaajilta kiittäviä lausuntoja.

– Kuvaajat hehkuttavat Kuntilammen ainutlaatuista tunnelmaa ja sitä, kuinka se antaa upeat, muuttuvat valaistusolosuhteet yhdenkin yön aikana, kertoo Karhu-Kuusamon yrittäjä Pekka Veteläinen.

Lampi on sarasuoalueella, jonka vuoksi se on vuosi toisensa jälkeen koskemattoman kaunis tausta valokuville, sarojen kasvaessa joka kesä uudelleen. Taustalla kohoava Kuntivaara tarjoaa myös hienon taustan kuville.

Kuvauspaikalle pääsee omalla autolla. Parkkipaikalta on vain 200 metrin kävelymatka kojuille, joita on lammen rannalla neljä. Erikokoisissa rakennuksissa voi kuvata 2-10 henkeä kerrallaan, suurimmassa on myös sängyt kahdeksalle sekä kaasuliesi. Järjestelmä­kameralla kuvaaville ­raken­nuksissa on kuvauspenkki ja pultteja, joilla kuulapään saa penkkiin kiinni, sekä hernepusseja, joilla teleobjektiivin voi tukea. Jokaisessa rakennuksessa on oma kuivakäymälä.

– Karhut liikkuvat 20-60 metrin päässä kuvauspaikoista, satunnaisesti lähempänäkin. Sijoitamme ruokinnat niin, etteivät ne ole näkyvissä mistään kuvakulmasta. Sijainti on myös suunniteltu siten, ettei karhujen kulku jätä selviä jälkiä maisemaan.

Karhut keväthangilla, keskikesän uimareissulla ja syksyn ruskassa

Kokeneimmat kuvaajat tietävät, että Karhu-Kuusamoon kannattaa tehdä useita reissuja kauden aikana, riippuen siitä millaisen karhukuvan haluaa.

Karhun kuvaaminen eri vuodenaikoina

  • Toukokuu: heräilevät karhut kevään hangilla tai takatalven lumisateessa
  • Kesä-heinäkuu: karhunpennut puihin kiipeilemässä
  • Heinä-elokuu: karhut uimassa keskikesän yöttömässä yössä
  • Syyskuun puoliväli: karhut ruskamaisemassa
  • Syyskuun loppu: karhut ensilumen sataessa

– Hienoimpia meillä otettuja kuvia ovat paitsi tietysti kuvat karhunpennuista leikkimässä ja kiipeilemässä, mutta erityisesti haluan mainita keskikesän illat, kun karhut menevät Kuntilampeen vilvottautumaan. Sieltä noustessaan ne nujuavat takajaloillaan seisten ja vesipisarat lentelevät ilta-auringossa. Näistä hetkistä saa upeita otoksia.

Kuvata voi illan (n. 18-22) tai keskikesällä läpi yön aamukahdeksaan. Syksyn tullen iltakuvaus alkaa muutamaa tuntia aiemmin ja päättyy pimeän tullen.

– Pentuja odotamme saapuvan lammelle taas heti kesäkuun alussa. Aktiivisimmillaan karhut ovat keskikesällä, jolloin illan tai yön aikana voi nähdä 15 yksilöä.

karhu

Kuvaa samalla reissulla Kuusamon karhut sekä Koillismaan linnut ja maisemat

Kuusamoon kannattaa suunnata karhujen lisäksi kuvaamaan Koillismaan upeita vaaramaisemia, sekä niiden lintu- ja kasvilajeja. Maakotka, sääkset, vesilinnut hanhista joutseniin ja uiveloon, teeret, metsot sekä lukemattomat paikalliset pikkulinnut tarjoavat loputtomiin kuvattavaa Kuusamon luonnossa.

Pakkaa siis kamerasi ja suuntaa valokuvausreissulle Kuusamoon!

 

Varaa karhukuvaus Kuusamossa:

Karhu-Kuusamo

karhu@karhukuusamo.com

+358 50 543 2022

www.karhujenkatselu.fi

Varaa lintu- tai luontokuvaus Kuusamossa:

Kuusamo Nature Photography
info@kuusamonaturephotography.fi

+358 500 501 706

www.kuusamonaturephotography.fi

Tutustu kojuihin tästä!

2021-08-04T23:55:55+03:00

Otsikko

Go to Top