Kuvaus

Seuraa aitiopaikalta mielenkiintoista luonnonnäytelmää, jossa joutsenparit vahvistavat keskinäisiä siteitään ja taistelevat muita pareja vastaan!

Kansallislintumme laulujoutsenet saapuvat Kuusamoon maaliskuun lopulla, jolloin suurin osa järvistä on vielä jäässä. Kuvauspaikkamme edustalla sijaitsevaan sulaan kerääntyy joutsenia kevään edetessä, niin että parhaimmillaan paikalla on yli 50 yksilöä.

Vesilintujen kuvauspaikallamme vierailee kevään aikana kuvattavana lukuisia eri lajeja, kuten kurkia, merikotkia, pulmusia, kuoveja, metsähanhia ja useita eri sorsalajeja sekä kahlaajia.

Vauhti kiihtyy kevään edetessä ja muuttolintujen saapuessa

Muuttomatkalta saapuvat laulujoutsenet löytävät sulan ensimmäisenä. Agressiivisena reviirin puolustajana pidetyn laulujoutsenen varjellessa omaa reviiriään kuvauspaikalla on kevään edetessä mahdollisuus päästä todistamaan laulujoutsenten taisteluita.

Merikotka on vakiovieras lammella maaliskuun lopusta toukokuun alkuun asti. Lumisateisena päivänä paikalla saattaa olla samaan aikaan jopa 4 merikotkaa.

Huhtikuun alkupuolella muuttomatkalla olevat pulmusparvet pysähtyvät paikalle ruokailemaan ennen kuin ne jatkavat matkaa pesimäalueille Lapin tuntureille.

Kurjet ja metsähanhet saapuvat huhtikuun puolenvälin jälkeen, jolloin niitä kerääntyy jään reunalle enimmillään toistakymmentä. Kevään ollessa myöhässä kurkia voi olla kuvauspaikalla vielä toukokuun puolessa välissä.

Tiedot kojuista

Kojut: Yhteensä 8 kpl (1-4 hengen kojuja), joista 3 istumatason kojua (6 hlöä) ja 5 makuutason kojua (6 hlöä). Kaikki kojut ovat hieman erilaisia. Jos haluat määrätyn kojun, ilmoita meille toiveesi varattaessa.
Kokonaiskapasiteetti: 12 henkilöä.

Varustelu:

  • Yksi kuvausaukko per kuvaaja. Mikäli kaikki kuvauspaikat eivät ole käytössä tai varattuja, voi käyttää useampaa kuvausaukkoa
  • Kamerat kiinnitetään kuvaajien omiin kiikkuihin/videopäihin, jotka kiinnitetään painaviin liikuteltaviin metallilevyihin. Huom! Jalustoja ei voi käyttää.
  • Jokaisessa kojussa on geelilämmittimet
  • Isossa 4 hengen kojussa on kompostikäymälä
  • Pienissä kojuissa ei ole WC:tä. Tarpeiden tekemistä varten käytössä on hygieeninen ”Travel John” -virtsapussi tai tarvittaessa ämpäri.

Kuvauskausi: 1.4.– 10.5.
Kuvausaika: Aamusessio 5–7 tuntia tai iltasessio 5–7 tuntia.
Sijainti: 35 minuutin ajomatkan (35 km) päässä Kuusamon keskustasta, josta 150 metrin kävelymatka kojuille moottorikelkalla tehtyä uraa pitkin.

Omatoimihinta: 130 € / kuvaaja / kuvaussessio.

Lisäpalvelut:

  • Opastus 200 € / kuvaussessio.
  • Perehdytys ensikertalaisille 60 € / kuvaaja tai ryhmä 120 €.

Hyvä tietää (UKK)

Tarvitsenko minä perehdytyksen?

Perehdytystä suositellaan kaikille kuvaajille, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta lintujen kojukuvaamisesta. Perehdytyksessä käydään paikan päällä oppaan johdolla läpi arvokkaita kuvausvinkkejä: kuvaajien käyttäytyminen kojussa, lintujen käyttäytyminen, kuvaussyöttien sijoittelu, kuvaustaustojen tarkistus, lämmittimen käyttö jne. Näin ensikertalainenkin pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Onko koju vain minun käytössäni?

Vesilintujen kuvauspaikalla on 1-2 hengen kojuja sekä yksi 4 hengen koju, joten kojussa voi olla myös muita kuvaajia. Mikäli haluat yksityiskojun tai -kuvaussession ryhmällesi, se on saatavissa lisämaksusta.

Miten istuma- ja makuukojut eroavat toisistaan?

Makuukojumme on suunniteltu niin, että kuvakulma olisi mahdollisimman lähellä lintujen tasoa. Alkukeväästä kojut asetellaan jäälle, joten kuvakulma on lähes veden pinnan tasolla. Kevään edetessä ja jäiden sulaessa ne siirretään rannalle. Makuukojussa pitää ottaa huomioon kuvausasento, joka voi käydä välillä fyysisesti raskaaksi. Myös lintujen tarkkailu on haastavampaa kuin istumakojussa, mutta onnistuessaan kuvat ovat näyttävämpiä paremman kuvakulman takia. Myös istumakojut neljän hengen kojua lukuunottamatta sijoitetaan jäälle, joissa kuvausasento on mukavampi kuin makuukojuissa. Jos haluat välttämättä makuu- tai istumakojun, ilmoita siitä meille etukäteen, niin osaamme ottaa sen huomioon.

Mihin vuodenaikaan kuvaaminen onnistuu?

Kuvauskausi on keväällä (noin 1.4.–10.5.). Kauden pituus vaihtelee hieman vuosittain riippuen laulujoutsenten saapumisesta Kuusamoon, sekä kuvauspaikan edustalla olevan järven sulamisesta. Osa kojuista on kuvaussession aikana jäällä, joten kausi saattaa loppua aikaisemmin, jos kevät on normaalia lämpimämpi ja jää sulaa nopeasti.

Kauanko kuvaussessio kestää?

Kuvaussessio kestää 5–7 tuntia. Vesilintukojulla on mahdollisuus joko aamusessioon (noin klo 4-9) tai iltasessioon (noin klo 16-21).

Millaiset varusteet tarvitsen kuvauskojuun?

Huhti-toukokuussa voi olla vielä pakkasasteita yöaikaan, joten lämpimät talvisaappaat ja -takit on suositeltava varustus, vaikka kojut onkin mahdollisuus lämmittää geelilämmittimillä. Jos sinulla ei ole omia, voimme vuokrata sinulle lämpimät saappaat ja talvihaalarit.

Millainen on etäisyys lintuihin ja millaisen objektiivin ja varusteet tarvitsen mukaani?

Kuvauskojut on sijoitettu lammen rannalle ja osittain myös jäälle, jonka edustalla joutsenia keräävä sula sijaitsee. Joutsenille ja kurjille tarkoitettu viljaruokinta sijoitetaan 20-40 metrin päähän kojuista. Merikotkien ruuaksi tarkoitetut kalat sijoitetaan 20-40 metrin etäisyydelle kojuista.

Suositeltavat objektiivt ovat 100–400mm/150-600mm zoom-objektiivit tai 300–600 mm teleobjektiivit + mahdolliset telejatkeet. Linnut maisemassa -kuviin on mahdollista käyttää lyhyempiä objektiivejä, esimerkiksi 70-200 mm.

Vesilintukojun varauskalenteri – varaa koju

Jos kalenterissa ei ole vapaata haluamallesi päivälle, niin ota meihin yhteyttä ja varmistetaan viime hetken varaustilanne.

Vapaa
Varattu
Ei käytettävissä
MTKTPLS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Omatoimihinta: 130 € / kuvaaja / kuvaussessio
Lisäpalvelut:

Maksu verkkokaupassa

Ota yhteyttä

Katso lisää kuvia Flickr-galleriastamme: www.flickr.com/photos/kuusamonaturephotography

Lisää kojutarjonnastamme