Kuvaus

Tule kokemaan yksi lintumaailman hienoimmista tapahtumista. Metson alkukantaisessa soitimessa on jotain kiehtovaa, jonka luontokuvaajat haluavat kokea vuodesta toiseen!

Metson soidin on ainutlaatuinen kokemus. Illan hämärtyessä metsokukot saapuvat soidinpaikan puihin yöpymään. Usein soidin alkaa jo keskiyön tunteina lähes pimeässä, kun naputtevat metsokukot alkavat liikkumaan metsässä. Ajoittain ne soivat omilla reviireillään metsän siimeksessä, kun taas toisinaan juoksentelevat toistensa perässä ajaen kilpailijoita pois alueelta. Vauhti kiihtyy naarasmetsojen eli koppeloiden saavuttua soidinpaikalle toukokuun alussa. Lopulta soitimen vahvin kukko pääsee parittelemaan naaraiden kanssa niin sanotulla koppeloviikolla, joka ajoittuu Kuusamon alueella noin toukokuun toiselle viikolle, kevään etenemisestä riippuen.

KOLME KUVAUSPAIKKAA, USEITA MAHDOLLISUUKSIA HIENOIHIN KUVIIN

Tarjoamme mahdollisuuden metson kuvaamiseen kolmella erilaisella paikalla. Kuusamon yhteismetsän Poussun kauniissa tiheäkasvuisessa vanhassa metsässä, jossa soitimen keskus on usein pienemmällä alueella ja linnut lähietäisyydellä, sekä Oivangin ja Jungan avoimemmissa metsissä, jossa kuvaaminen on helpompaa avoimessa ympäristössä.

Kuvaaminen tapahtuu laadukkaissa varta vasten metson kuvaamiseen suunnitelluissa kojuissa. Niissä on mahdollisuus tarkkailla ja kuvata lähes 360 astetta, koska metsot liikkuvat soitimella paljon.

Tutustu kojuihin ja kuvauspaikkoihin Flickerissä >>

Jokaisella kolmella soidinpaikalla vierailee 3-5 metsokukkoa vuosittain. Koppelot tulevat soitimen reunoille huhtikuun lopulla. Metsokukot päivystävät soidinalueella aina toukokuun lopulle.

Tiedot kojuista

(kojumäärissä saattaa olla pieniä vaihteluita vuodesta riippuen)

Kojut:
Poussu 4 hlöä: neljä 1hh kojua
Oivanki 4 hlöä: neljä 1hh kojua
Junga 4 hlöä: neljä 1hh kojua

Osassa kojuissa on mahdollisuus 2h kojuun, kysy lisää!

Kokonaiskapasiteetti: 12 henkilöä.

Varustelu:

  • Jokaisessa kojussa on 4-6 kuvausaukkoa ja niistä on mahdollisuus kuvata lähes 360 astetta.
  • Kamerat kiinnitetään kuvaajien omiin kiikkuihin tai videopäihin, jotka kiristetään pultilla kuvaustasoon tai painavaan liikuteltavaan metallilevyyn. Huom! Jalustoja ei voi käyttää.
  • Tarvittaessa voi käyttää myös hernepusseja.
  • Jokaisessa kojussa on geelilämmittimet, joita ei voi käyttää yöllä nukkuessa.
  • Kojuissa ei ole WC:tä. Tarpeiden tekemistä varten käytössä on hygieeninen ”Travel John” -virtsapussi tai tarvittaessa ämpäri.

Kuvauskausi: 20.4.– 20.5.
Kuvausaika: 12-14 tuntia (sis. yöpymisen kojussa)
Sijainti: Kaikki kuvauspaikat sijaitsevat n. 20 kilometrin (20 minuutin) ajomatkan päässä Kuusamosta. Kävelymatkat kojuille vaihtelevat 100 metrin ja noin 1 kilometrin välillä.

Omatoimihinta: 180 € / kuvaaja / päivä.
Hinta (sis.perehdytyksen): 240 € / kuvaaja / päivä

Lisäpalvelut:

  • Perehdytys ensikertalaisille 60 € / kuvaaja tai ryhmä 120 €.

Hyvä tietää (UKK)

Tarvitsenko minä perehdytyksen?

Perehdytys on pakollinen kaikille kuvaajilta, joilla ei ole aikaisempaa kokemusta lintujen kojukuvaamisesta. Perehdytyksessä käydään paikan päällä oppaan johdolla läpi arvokkaita kuvausvinkkejä: kuvaajien käyttäytyminen kojussa, metsojen käyttäytyminen, lämmittimen käyttö jne. Näin ensikertalainenkin pääsee parhaaseen mahdolliseen lopputulokseen.

Onko koju vain minun käytössäni?

Suurin osa kojuista on yhden hengen kojuja tai ne soveltuvat saman retkiporukan käyttöön, kuten pariskunnat tai kaveriporukat eli on mahdollista, että kojuissa on 2 henkilöä. Mikäli haluat yksityiskojun tai -kuvaussession ryhmällesi, se on saatavissa lisämaksusta.

Mihin vuodenaikaan kuvaaminen onnistuu?

Kuvauskausi on keväällä noin kuukauden mittainen (20.4.-20.5.) riippuen kevään etenemisestä ja soitimen alkamisesta. Usein metsokukkoja voi kuvata soidinalueella toukokuun loppuun asti.

Kauanko kuvaussessio kestää?

Kuvaussessio kestää 12-14 tuntia ja se sisältää yöpymisen kojussa. Kojuun mennään illalla hyvissä ajoin ennen auringonlaskua ja kuvaussessio päättyy aamulla noin klo 8. Kojuista ei voi poistua kesken kuvaussession, koska metsot pelästyvät ja poistuvat soidinpaikalta. Koppeloviikolla soidin voi jatkua aamulla pidempäänkin.

Millaiset varusteet tarvitsen kuvauskojuun?

Keväällä yöt voivat olla kylmiä, joten suosittelemme lämpimiä talvivaatteita, kuten villasukkia, hanskoja, pipoja ja lämpökerrastoja. Jokaisessa kojussa on mahdollisuus lämmittää kojua geelilämmittimellä, mutta silti lämpimät vaatteet ovat suositeltavia. Myös lämmin makuupussi kannattaa ottaa mukaan.

Millainen on etäisyys lintuihin ja millaisen objektiivin ja varusteet tarvitsen mukaani?

Jokainen kuvauspaikka on vähän erilainen. Poussun vanhassa metsässä sijaitsevalla kuvauspaikallamme etäisyys lintuihin vaihtelee 10-30m välillä, siksi lyhyet objektiivit kuten 100-400mm zoom-objektiivit tai 300-400mm kiinteät objektiivit ovat usein käytännöllisempiä. Pitkät 500mm ja 600mm teleobjektiivit saattavat olla liian pitkiä tiheäkasvuisessa metsässä. Avoimemmilla Oivangin ja Jungan kuvauspaikoilla sijaitsevilla kojuilla pitkät teleobjektiivit ovat käytännöllisempiä, koska etäisyydet lintuihin vaihtelevat 20-50 metrin välillä. Suositeltavat objektiivit ovat 100–600 mm zoom-objektiivit tai 300–600 mm teleobjektiivit + mahdolliset telejatkeet. Linnut maisemassa -kuviin on mahdollista käyttää lyhyempiä objektiiveja, esimerkiksi 70-200 mm.

Metsokojun varauskalenteri – varaa koju

Jos kalenterissa ei ole vapaata haluamallesi päivälle, niin ota meihin yhteyttä ja varmistetaan viime hetken varaustilanne.

Vapaa
Varattu
Ei käytettävissä
MTKTPLS
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Omatoimihinta: 180 € / kuvaaja / päivä.
Lisäpalvelut:

Maksu verkkokaupassa

Ota yhteyttä

Mikko Oivukka
+358 40 708 9722
info@kuusamonaturephotography.fi

Kiihkeät soidinmenot

Katso lisää kuvia Flickr-galleriastamme: www.flickr.com/photos/kuusamonaturephotography

Lisää kojutarjonnastamme